-

Gözden kaçırmayın

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Genç Çiftin Düğününde Onlara Destek OlduÇankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Genç Çiftin Düğününde Onlara Destek Oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmesi planlanan tebliğin, özellikle üzüm üreticileri, turizm sektörü ve istihdam üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söyledi. Adem, tebliğin Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli şarap üretim işletmelerinin yok olma tehdidi altına sokacağını ifade etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Adem, "Tütünü yok ettiler, şimdi sıra üzümde. Üzümü yok edecekler." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmesi planlanan 2023/50 sayılı tebliğin, şarap üreticileri ve sektördeki istihdam üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Özellikle butik üretim yapan üzüm üreticileri ve geçimini bağdan sağlayan çiftçiler, bu tebliğ sonrasında yabancı şirketlerin lehine olan tekelleşmeye bağlı olarak ürünlerini düşük fiyatla satmak zorunda kalacak. Bu durumun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Adem, tebliğin yabancı sermaye lehine bir tekelleşmeye yol açabileceğini ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taslağına göre, yılbaşından sonra üreticilerden "ileride doğacak vergilerini ödemelerini teminat altına almak için" yüksek miktarlarda teminat mektubu talep edilecek. Bu talepler, küçük işletmelere sahip şarap üreticilerini zor durumda bırakacak. Bu durumda çiftçiler, yeterli gelir elde edemediklerinde bağlarını sökmek zorunda kalacaklar. Devletin yüksek vergi kazançları elde ettiği bu işletmelerin yok edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Adem, bu tebliğin üzüm üretimindeki gerilemeyi hızlandıracağına dikkat çekti.

CHP'li Erhan Adem, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre üzüm bağlarının alanının azaldığına dikkat çekerek, 2004 yılında üzüm yetiştirilen alanın 5,2 milyon dekar iken 2021'de 3,9 milyon dekara düştüğünü söyledi. 2022'de ise 4,2 milyon ton üzüm üretimi gerçekleştirilirken, "şaraplık üzüm" kategorisindeki üretimin toplamın yüzde 9,2'sini oluşturduğunu belirtti. Adem, son 5 yılda şaraplık üzüm üretiminin önemli bir gerileme yaşadığını ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sektördeki işletmelerin sürdürülebilirliğini ve istihdamı koruyacak çözüm odaklı adımlar atması gerektiğini vurgulayan Adem, taslak tebliğin tam olarak kabul edilmesi durumunda sektörün tamamen yok olacağını söyledi. AVrupa'nın reformlarla sektörü ileri taşırken, Türkiye'nin her yasal düzenlemeyle sektöre darbe vurduğunu dile getiren Adem, ÖTV uygulamaları, kayıt dışı üretim ve alkole olan bakış açısının hemen değişmesi gerektiğini belirtti.