-
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TRT World Forum 2023'te yaptığı konuşmada, küresel insani krizlere çözüm arayışlarının önemine vurgu yaparak, daha adil ve evrensel insani değerleri benimseyen bir uluslararası sistemin konuşma vaktinin geldiğini söyledi. Bakan Göktaş, Filistin'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, Gazze'de devam eden soykırımı kınadığını belirtti. Bakan ayrıca, dünya genelinde Filistinlilere destek veren eylemlerin insanlığın geleceğine dair inancı güçlendirdiğini dile getirdi.
TRT World Forum'daki konuşmasında, küresel otoritelerin yaşanan vahşete seyirci kaldığını ve insanları sadece birer veri olarak gördüğünü söyleyen Göktaş, bu tutumun dehşete düşürdüğünü ifade etti. Göktaş, Batı'nın hümanist ideallerinin Orta Doğu'daki krizleri yatıştıramadığını ve Gazze'de bu ideallerin görmezden gelindiğini vurguladı.
Bakan Göktaş, uluslararası medyanın soykırımı "acı ama gerekli" olarak nitelendirmesinin vicdanları rahatsız ettiğini ve bunun sağduyusu olan medya mensuplarının tepkilerine sebep olduğunu belirtti. Göktaş, TRT World gibi gerçekleri takip eden medya kurumlarının önemli bir zaman diliminde gerçekleri dünyaya göstermek için sahada olmalarının önemine dikkat çekti.
Daha adil ve evrensel insani değerleri benimseyen bir uluslararası sistemin konuşma vaktinin geldiğini dile getiren Göktaş, dünyanın beşten büyük olduğunu görme vaktinin de geldiğini söyledi. Göktaş, yerel ve bölgesel inisiyatif almanın, somut adımlar atmaların önem kazandığını ifade etti. Bakan ayrıca, Türkiye'nin çekirdekten çevreye yenilenme stratejisinin dünya çapında etkinliğini artıracağına, yaraların sarılmasını hızlandıracağına ve yeni krizlerin oluşmasının önüne geçeceğine vurgu yaptı.
Bakan Göktaş, adaletin evrensel bir değer olduğunu ve dünyada adalet, şefkat ve merhametin hakim olmasının iyilerin cesur tavrıyla mümkün olduğunu belirtti. Bakanlık olarak, insani krizlere yönelik çalışmalarda iş birliğine hazır olduklarını ve Kahramanmaraş depreminin ardından devletin birimleri, sivil toplum örgütleri ve gönüllü ekiplerin birlikte çalışarak hızla yaraları sardıklarını ifade etti. Göktaş, küreselleşme sürecinin toplumları farklı kültürlere açarken, özgün kültürlere yabancılaşmaya da yol açabileceğini ve bu durumun toplumları işgal ve istila edilmeye daha açık hale getirdiğini söyledi. Türkiye'nin kendi kültür aynasından geçerek ilerlediğini ve dünyaya can suyu verebildiğini vurguladı.
Bakan Göktaş, insani krizlerin çözümünde birlik olmanın önemine değinerek, adaletsizliklere karşı itiraz etmenin ve müdahale etmenin hayatlarının prensibi olması gerektiğini belirtti. Göktaş, çözümün dışarıdan gelmeyeceğini ve insani krizleri yaşayanların vicdanından yükselmesi gerektiğini ifade etti. Son olarak, Türkiye'nin Türkiye Yüzyılı yolunda insani değerlere olan sevgi ve sadakatinin başarısının anahtarı olduğunu ve dünyanın giderek eksikleşen iklimine can suyu verebileceklerine inandığını dile getirdi.
Yorumlar
Yorum Yap